SK Zápy – FK Chlumec nad Cidlinou 4:0 (2:0)

Sestava: Měsíček – Duben (C), Růžek, Woitek, Pardubský, M. Jelínek, Eliáš, Kavalír, Petrlák, Kocourek, Matějka

Branky: 22. a 66. Matějka, 28. Kavalír, 90+1. Jelínek

Střídání: 50. J. Jelínek (Pardubský), 78. Dočekal (Matějka), 85. Kubů (Kocourek)

Na lavičce byli připraveni: Durov – Khrolenok, Tarasiuk, Tvaroh

ŽK: 74. Růžek – 26. Veselka, 74. Bastin

Rozhodčí: Doubrava – Švagr, Zoufalý

Místo konání: Teletník Aréna, Zápy

Diváci: 182

První jarní vítězství! V prostředí domácí Teletník Arény jsme Chlumec nad Cidlinou porazili vysoko 4:0! Soupeře jsme nepustili do mnoha výraznějších šancí, sami jsme naopak své příležitosti využili a konečně jsme protrhli dlouhou sérii bez výhry. Dvěma góly se blýsknul Tomáš Matějka, gólem a asistencí k důležitému vítězství s nulou vzadu přispěl Patrik Kavalír.

Do utkání jsme vstoupili velmi aktivně a těžit jsme z toho mohli hned v první minutě. Ondřej Kocourek využil chyby v rozehrávce hostů a přihrál Patriku Kavalírovi, jeho střela ale byla slabá a brankář Lichtenberg ji pokryl. V dalším průběhu jsme měli více ze hry, ale podobně jako fotbalisté Chlumce jsme se ve vápně nedokázali prosadit.

To se změnilo ve 22. minutě. Patrik Kavalír z pravé strany našel na milimetry přesně kopačky Tomáše Matějky, který před Lichtenbergem nezaváhal a střelou k levé tyči nás poslal do vedení! A byl to právě Kavalír, který o šest minut později rozvlnil síť podruhé. Šestadvacetiletý fotbalista se ujal přímého kopu po faulu hostujícího kapitána Veselky a proměnil ho parádní střelou na zadní tyč. 

Hosté se přes hustou a dobře pracující obranu nedostávali k zakončení, na druhé straně mohl naopak po přihrávce Kocourka vedení zvýšit Václav Pardubský, jeho pokus levačkou ale Lichtenberg bez větších obtíží zneškodnil. Po prvním poločase a velmi dobrém výkonu jsme do šaten odcházeli za stavu 2:0.

Začátek druhé půle byl značně soubojový a Chlumec se začal více dostávat do hry. V 51. minutě musel závar po rohovém kopu zákrokem ukončit brankář Jiří Měsíček, o chvíli později jen těsně minul břevno chlumecký Labík. Pak už byl ale zápas znovu v režii našich hráčů. V 58. minutě se k zajímavé střele z úhlu propracoval střídající Jan Jelínek, Lichtenberg ale míč vyrazil na roh.

O sedm minut později jsme udeřili potřetí! Po minele chlumeckého gólmana si balon zpracoval Tomáš Matějka, který zasekl a střelou do prázdné brány se prosadil již podruhé v utkání. V 70. minutě šel Jan Jelínek po slušném sprintu sám proti Lichtenbergovi, jenže ten včas vyběhnul a tvrdou ránu tělem zastavil. Několik zajímavých akcí pak rozjel hostující Doležal, ale ani jednu z nich jeho spoluhráči nepřetavili v zakončení. A když už jedno v podání střídajícího Jonáše Kneifela v 81. minutě přišlo, mířilo vedle tyče.

Aktivně hrající Jan Jelínek se odměny dočkal v úvodu nastavení. Po vhazování se míč odrazil právě ke zkušenému útočníkovi, který dokázal přejít přes dva hráče soupeře a prudkou střelou na zadní tyč definitivně potvrdil zisk tří bodů. Důležitý domácí zápas proti Chlumci jsme po skvělém výkonu celého týmu vyhráli 4:0 a oslavili jsme tak první jarní vítězství.

 Jan Spurný