FK Baník Most - Souš – SK Zápy 0:2 (0:1)

Sestava: Měsíček – Duben (C), Růžek, Woitek, M. Jelínek, Eliáš, Kavalír, Petrlák, J. Jelínek, Kocourek, Matějka

Branky: 11. J. Jelínek, 90+1. Khrolenok

Střídání: 60. Tvaroh (Kocourek), Dočekal (Matějka), 76. Khrolenok (J. Jelínek), 90+1. Tarasiuk (Kavalír), Koutenský (Petrlák)

Na lavičce byli připraveni: Durov – Kubů

ŽK: 60. Kibal, 90+3. Kováč, 90+5. Zinhasovič – 43. Eliáš

Rozhodčí: Nenadál – Vojtěch, Zita

Místo konání: Fotbalový stadion Josefa Masopusta, Most

Diváci: 350

Z minima vytěžit maximum. Tak by se dal ve zkratce z našeho pohledu popsat zápas 25. kola ČFL proti Baníku Most – Souš. Domácí byli více na míči a diktovali tempo hry, my jsme ale vycházeli z pevné obrany, zužitkovali jsme dvě ojedinělé šance a zvítězili 2:0. Soupeři jsme tak překazili dosavadní jarní sérii bez prohry a anglický týden zakončili třetí výhrou! Třetí čisté konto v zápském dresu si připsal brankář Jiří Měsíček, premiérový soutěžní gól vstřelil Nikita Khrolenok. První minuty po více než půl roce odehrál záložník Lukáš Koutenský.

Už od první minuty bylo jasné, že půjde o utkání plné tvrdých osobních soubojů. Baník do duelu každopádně vstoupil velmi aktivně a neustále se tlačil do vápna, kde ale jejich útočnou snahu zastavovala sehraná a obětavá zápská obrana. Skórovat jsme dokázali prakticky z prvního útoku. Po autovém vhazování v 11. minutě si míč přebral Ondřej Kocourek, který do vápna vyslal přihrávku na Jana Jelínka a ten mezi třemi hráči soupeře balon doklepnul za ležícího gólmana Halousku. 

Obraz hry se ani po první trefě nezměnil. Mostečtí i nadále obléhali branku Jiřího Měsíčka, do vápna mířil jeden centr za druhým, avšak bez efektu, protože obětaví zápští obránci soupeře nepouštěli do zakončení. Největší šanci prvního poločasu měli domácí ve 31. minutě. Vobecký z druhé vlny připravil do vápna míč pro volného Bouguetoutu, který pálil z první, fantastickým skluzem ale jeho střelu zastavil náš kapitán Jiří Duben.

Útočná snaha Baníku na začátku druhého poločasu ještě zesílila. Jenže naše pečlivá a pevná obrana pokračovala ve skvělé práci a co se domácím dařilo v předfinální fázi, nepřicházelo v té finální. Postupně se nám navíc začala otevírat okénka pro brejkové situace. V samostatném úniku se tak v 71. minutě po přihrávce Philippa Tvaroha ocitl útočník Tomáš Dočekal, kterého ale na poslední chvíli zastavil vracející se Novák. Po následném rohu jsme míč doslova dotlačili do sítě, odpískán byl ale útočný faul.

Měsíčkovo blížící se čisté konto se pak Most snažil ohrozit centry i rohovými kopy, zkušený brankář ale spolu s obránci všechny situace bez větších obtíží vyřešil. V 88. minutě mohl definitivně rozhodnout střídající Nikita Khrolenok, který přesprintoval všechny hráče soupeře, jeho křižnou střelu ale Halouska vyrazil na roh.

Rychlonohý křídelník se ale zahanbit nenechal. Při rohovém kopu domácích na začátku nastavení šel do vápna i gólman Halouska. Standardku Baníku jsme ubránili a Patrik Kavalír rozjel protiakci právě ve spolupráci s Nikitou Khrolenokem, který nádherně obstřelil brankáře a mohl oslavit svůj první soutěžní gól v zápském dresu! První minutky na hřišti pak po vleklém zranění odehrál záložník Lukáš Koutenský.

Ačkoliv byl Most v průběhu celého zápasu aktivnější a hře dominoval, vylámal si zuby na naší důsledné a dobře organizované obraně. Náročný anglický týden jsme tak zakončili třetí výhrou v řadě a jako první tým na jaře jsme dokázali Baník porazit.

Jan Spurný