FK Mladá Boleslav B – SK Zápy 0:1 (0:1)

Sestava: Řehák – M. Jelínek, Duben (C), Stropek, Woitek – Súkenník, Zbrožek – Kavalír, Kocourek, Petrlák – Kubů

Branka: 18. Kavalír

Střídání: 59. Turyna (Kubů), 78. Zoubek (Kocourek), Khrolenok (Kavalír), 89. Pardubský (Petrlák)

Na lavičce byli připraveni: Durov – Eliáš, Tarasiuk

ŽK: 56. a 88. Rulc, 64. Kodad, 68. Novák, 84. Peterka, 90+2. Coňk – 54. M. Jelínek, 69. Kocourek

ČK: 88. Rulc

Rozhodčí: Hodek – Kubec, Kastl

Místo konání: Městský stadion Mladá Boleslav

Diváci: 100 

Tři body z Boleslavi na úvod sezony! Zápas s mladoboleslavskou rezervou byl na šance poměrně vyrovnaný, brankáři na obou stranách si ale připsali hned několik důležitých zákroků. Jediný a pro nás zároveň vítězný gól tak vstřelil v 18. minutě z přímého kopu Patrik Kavalír. Čisté konto při své premiéře v soutěžním utkání vychytal gólman Josef Řehák!

Do úvodního duelu ročníku 2023/24 vyslal trenér Zdeněk Koukal základní sestavu se čtyřmi nováčky – Igorem Súkenníkem, Kristianem Zbrožkem, Danielem Stropkem a již zmiňovaným Josefem Řehákem. Na lavičce navíc byla připravena také další nová akvizice, útočník Daniel Turyna.

Do zápasu jsme vstoupili aktivně a už ve 2. minutě protáhl Miroslav Petrlák skrytou ranou na zadní tyč brankáře Mikulce. Během úvodních minut jsme se také dobrou hrou dostali ke dvěma nebezpečným standardním situacím, ty ale domácí dokázali odvrátit.

Boleslavští se pak začali dostávat do hry a vymysleli několik zajímavých akcí, kterým ovšem chybělo zakončení. V 17. minutě Rulc těsně před vápnem povalil Ondřeje Kocourka a měli jsme tak velmi nadějnou šanci z volného kopu. Toho se, jak je již delší dobu zvykem, ujal Patrik Kavalír. Zkušený křídelník neváhal, opřel se do míče a přesnou střelou do horního rohu branky nás poslal do vedení!

Už zanedlouho Boleslav také po přímém kopu srovnala stav, gól ale kvůli útočnému faulu neplatil. Své dovednosti o několik minut později předvedl brankář Mikulec, který zneškodnil jak přízemní střelu Matyáše Kubů, tak následnou dorážku Kavalíra. Na naší straně hřiště se pak skvělým zákrokem zaskvěl nováček v brankovišti Josef Řehák, když vyškrábnul hodně nebezpečnou střelu Kodada.

Druhý poločas pokračoval ve slušně nastaveném tempu. Dobrou šanci měl v 57. minutě na kopačkách po odrazu míče Martin Jelínek, který ale Mikulce zblízka nepropálil. Kritickým momentem, který jsme i díky výborné práci Řeháka ustáli, byla dvojice boleslavských rohů ze 75. minuty.

Domácí se nás v závěru snažili dostat pod tlak a vyrovnat, o výraznější šanci se ale sami připravili v 88. minutě, kdy se po faulu na střídajícího Filipa Zoubka vykartoval kapitán Rulc a Boleslav dohrávala v deseti.

Díky jediné brance z 18. minuty se nám tak vůbec poprvé podařilo na stadionu v Mladé Boleslavi zvítězit a v úvodu nové sezony bereme z náročného venkovního zápasu tři body.

Jan Spurný