FC Slovan Liberec B – SK Zápy 0:1 (0:0)

Sestava: Řehák – M. Jelínek, Duben (C), Stropek, Woitek – Zbrožek, Petrlák – Khrolenok, Kocourek, Kavalír – Kubů

Branka: 78. Turyna

Střídání: 59. Turyna (Kubů), Pardubský (Khrolenok), 75. Zoubek (Kocourek), 87. Tarasiuk (Kavalír)

Na lavičce byl připraven: Durov

ŽK: 51. Khrolenok, 84. Duben, 88. Zbrožek

Rozhodčí: Melichar – Nejedlo, Zoufalý

Místo konání: Městský stadion, Liberec

Diváci: 150

První místo v tabulce uhájeno! V zápase proti rezervě Liberce byli domácí po většinu zápasu, a především v prvním poločase, aktivnější, chyběla jim ale přesnost ve finální fázi. Do té se navíc díky obětavé práci naší obranné linie často ani nedostali. Utkání spělo k remízovému konci, v 78. minutě ale brankáře Bačkovského překonal střídající Daniel Turyna, který nám svým premiérovým gólem v zápském dresu vystřelil tři body. I ve třetím zápase ČFL jsme udrželi čisté konto.

Fotbalisté Liberce, který se po sezoně strávené v Divizi C vrátil do ČFL, hrozili už prakticky od startu utkání. Domácí mužstvo, posílené o několik hráčů A-týmu, se hnalo dopředu, jeho akce ale často končily u našich dobře pracujících obránců. 

Liberečtí byli i v dalším průběhu aktivnější a měli optickou převahu, nedařilo se jim ale především v zakončení. Naše šance přicházely především ze standardních situací. Jednu z nich měl ve 27. minutě po volném kopu Jiří Duben, jeho hlavičku směřující doprostřed branky ale zlikvidoval připravený gólman Bačkovský.

Ve druhém poločase se obraz hry přeci jen změnil a soupeře jsme více dostávali pod soustavnější tlak. Jako klíčové se nakonec ukázalo střídaní v 59. minutě, kdy na hrací plochu vyběhl Václav Pardubský s Danielem Turynou. Spolupráce hráčů, kteří se dobře znají třeba z mládežnických kategorií pražské Slavie, nakonec vedla k vítěznému gólu.

V 78. minutě Pardubský z pravého křídla poslal Turynovi precizní přihrávku do běhu, kterou dokázal náš nový útočník využít a tvrdou ranou z úhlu procedil míč za záda Bačkovského. Letní posila si tak připsala první soutěžní gól v zápských barvách. Slovan na rozhodující branku už reagovat nedokázal. Na půdě Liberce jsme tak zvítězili těsně 1:0, do tabulky jsme si připsali další důležité tři body a i po třetím kole jsme bez jediné ztráty lídry ČFL skupiny B.

Jan Spurný