SK Zápy – FC Baník Ostrava 1:2 (0:1)

Sestava: Řehák – Stropek, Duben (C), Súkenník, Woitek – Petrlák, Eliáš – Kavalír, Kocourek, Khrolenok – Turyna

Branky: 65. Woitek – 39. Madleňák, 90+7. Frydrych

Střídání: 46. Pardubský (Stropek), 57. Kubů (Turyna), 74. Zoubek (Kocourek), Matějka (Kavalír), 84. M. Jelínek (Kubů)

Na lavičce byli připraveni: Durov – Kolodezhnyi

ŽK: 36. a 55. Duben – 35. Kubala, 42. Fadairo

ČK: 55. Duben

Rozhodčí: Pechanec – Kříž, Černoevič

Místo konání: Teletník Aréna, Zápy

Diváci: 1 150

Kdo by před startem sezony řekl, že nám první gól vstřelí až Baník Ostrava ve třetím kole MOL Cupu. Zápas proti favoritovi před skvělou diváckou návštěvou nabídl atraktivní fotbal a bouřlivou atmosféru. Bohužel s hořkosladkým koncem, protože i přes vyrovnání Lukáše Woitka o deseti hráčích v 65. minutě hosté zúročili svůj závěrečný tlak, když se až v 7. minutě nastavení prosadil Frydrych. V poháru tak letos končíme, ale s hlavou vztyčenou!

Do utkání vstoupili lépe hosté, když musel Josef Řehák už v 5. minutě likvidovat nebezpečnou střelu Jurošky. Pak jsme ale prvoligového soupeře dostali pod tlak a usadili se v útoku. Velkou šancí byla především hlavička Daniela Turyny z 11. minuty, proti které povedeným skokem zasáhl brankář Markovič.

Turyna byl ve 23. minutě i u další příležitosti, když využil zmatku ve vápně a vypálil do z poloviny odkryté brány. Tam ale míč lehce do břevna ztečoval stoper a zachránil tak Baník od inkasovaného gólu. Ve 35. minutě opět zasahoval pozorný Markovič. Po chybě v rozehrávce se ke střele z hranice malého vápna dostal Miroslav Petrlák, kterého dvaadvacetiletý gólman skvělým zákrokem nohama vychytal.

O čtyři minuty později bohužel ostravští ukázali svou kvalitu. Po rychlém rozehrání standardky a centru Blažka překonal Řeháka hlavou Madleňák. Nebezpečná byla i následná hlavička Šína, který ale mířil těsně vedle levé tyče.

Po deseti minutách druhého poločasu musel za záchrannou brzdu zatáhnout kapitán Jiří Duben, když nedovoleně zastavil rychlonohého Fadaira a po druhé žluté kartě viděl i tu červenou. I v oslabení jsme ale na Baník tlačili a odměna brzy přišla. Lukáš Woitek v 65. minutě využil dobrý centr Ondřeje Kocourka a parádním volejem v pádu překonal Markoviče, čímž vyvolal euforii na celém stadionu. Hosté neváhali a už po dvou minutách znovu zahrozili, když míč po velkém zmatku propadnul až za Řeháka, který ho ale z brankové čáry na poslední chvíli vyrazil.

V 69. minutě spálil ohromnou tutovku Kubala. Útočník Baníku běžel sám na Řeháka, ten ale předvedl výstavní zákrok a balon odrazil mimo tři tyče. Závěrečná desetiminutovka byla už spíše bitevní vřavou, než fotbalem. Kvůli krvavému zranění musel střídat Matyáš Kubů, zanedlouho se podobným způsobem poranil také Martin Jelínek, který právě zraněného útočníka nahradil.

V sedm minut trvajícím nastavení nás Baník dostal pod enormní tlak, kterému jsme dlouho s vypětím sil odolávali. Ligový celek o svém vítězství nakonec rozhodnul vůbec poslední akcí zápasu, když po rohu Ewertona i s přispěním odrazu od tyče dostal míč do sítě Frydrych.

Poprvé v soutěžním ročníku jsme tak soupeře nedokázali porazit, skvělý výkon celého týmu na Ostravu nakonec nestačil a v poháru letos končíme. Děkujeme všem fanouškům za fantastickou podporu!

Jan Spurný