SK Zápy – TJ Sokol Živanice 1:1 (1:0)

Sestava: Řehák – M. Jelínek, Duben (C), Stropek, Woitek – Súkenník, Eliáš – Kavalír, Kocourek, Khrolenok – Matějka

Branky: 38. Duben (pen.) – 63. Svoboda

Střídání: 65. Kubů (Matějka), J. Jelínek (Khrolenok), 71. Petrlák (Eliáš)

Na lavičce byli připraveni: Durov – Tarasiuk, Zoubek

ŽK: 64. M. Jelínek – 45. Kopecký, 90. Svoboda

Rozhodčí: Flade – Nedvěd, Pašek

Místo konání: Teletník Aréna, Zápy

Diváci: 124

V předposledním domácím utkání podzimní části jsme remizovali s Živanicemi 1:1. Zápas byl především v prvním poločase bohatý na šance. Po 45 minutách jsme odcházeli do šaten za příznivého stavu 1:0 po proměněné penaltě Jiřího Dubna, hosté ale po brejku dokázali v 63. minutě vyrovnat. I přes viditelnou snahu si ani jeden z týmů nedokázal vypracovat další gólovou šanci a do tabulky jsme si tak stejně jako soupeř připsali jeden bod.

Začátek zápasu nenabídl příliš pohledný fotbal ani zajímavé šance, hráči na obou stranách se ale do utkání postupně dostávali. Hned tři velké šance za sebou nakonec měli v úvodní čtvrthodince hosté. Brankář Josef Řehák nejdříve vytáhnul dorážku Vobejdy na zadní tyč, pak Živanice po hlavičce nastřelily břevno, ale míč se za brankovou čáru nedostal. O chvíli později náš gólman hasil špatnou rozehrávku obrany pohotovým skluzem.

Ve 24. minutě měl dosud největší šanci zápasu útočník Tomáš Matějka, který v těžké pozici z otočky i s přispěním teče trefil břevno. Právě od této chvíle jsme začali být aktivnějším týmem. O tři minuty později se do centru položil Daniel Stropek, brankář Zíma si ale s jeho akrobatickým zakončením poradil a následný pokus Patrika Kavalíra z úhlu jen proletěl podél brankové čáry.

31. minuta a další ohrožení domácí branky – hlavičku Svobody po centru ale opět dobrým zákrokem zneškodnil Řehák. Odměna za naši zvýšenou aktivitu přišla ve 36. minutě, kdy si Ondřej Kocourek našel odražený míč, hostující Zvěřina ho ve vápně fauloval a rozhodčí tak nařídil pokutový kop. Penalty se ujal kapitán Jiří Duben, který gólmana poslal na opačnou stranu a přízemní střelou do pravého růžku nás dostal do vedení! Za stavu 1:0 také první poločas skončil.

Příznivý stav nám ale bohužel podobně jako v nedávných zápasech proti Přepeřím a Kolínu nevydržel. Za hosty totiž v 63. minutě po brejkové situaci srovnal Svoboda. Fotbalisté obou týmů se pak snažili utkání strhnout na svou stranu, jenže jejich nákopům často chyběla větší přesnost. V samém závěru jsme ještě soupeře dostali pod tlak, ale živaničtí si výsledek pohlídali a náš předposlední domácí zápas podzimu tak skončil remízou 1:1.

Jan Spurný

1